Το Ξενοδοχείο

Η ιστορία μας

Στις αρχές του  20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1909, οι δύο μεγάλες οικογένειες Μουζάλα και Βασιλείου ενώνονται και δημιουργούν το Ελαιοτριβείο στην Σκάλα Λουτρών.

Εώς και το 1940 λειτουργούσε κανονικά σαν ελαιοτριβείο και έπειτα από 45 χρόνια εγκατάληψης,  ο Παναγιώτης Τζανέτος επισκέφθηκε τον τόπο, όπου και καταγόταν οι γονείς του και το 1985 αποφασίζει να το αγοράσει και να το αξιοποιήσει σαν ξενοδοχείο και χώρο εκδηλώσεων.

Το 1989 ως ξενοδοχείο πλέον, παίρνει το όνομα του από μια χώρα της Αφρικής, το Κόνγκο, γνωστό ως Δημοκρατία του Ζαΐρ, από όπου και μεγάλωσε ο ιδιοκτήτης και ονομάζεται Ζαΐρα.

Η κεντρική αίθουσα με το λεγόμενο φουγάρο, όπου σήμερα βρίσκεται η υποδοχή και ο χώρος που πραγματοποιούνται τα πρωινά γεύματα, ήταν το εργοστάσιο με ένα υπέρογκο αλεστικό, που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Στον εξωτερικό χώρο περιμετρικά του, υπάρχουν 18 πετρόχτιστα δωμάτια, όπου ήταν αμπάρια που αποθήκευαν τις ελιές, του κάθε παραγωγού, εκ των οποίων το ένα διώροφο, όπου διέμενε ο επιστάτης του ελαιοτριβείου και πλέον είναι η σουίτα του ξενοδοχείου.

Έτσι δημιουργήθηκε το ξενοδοχείο Ζαΐρα στην αγκαλιά του κόλπου της Γέρας, δίπλα στο λιμανάκι της σκάλας Λουτρών, με θέα το Πέραμα και τον λόφο με το εκκλησάκι της Παναγίας της Υψηλούς και έκτοτε γράφει την δίκη του ιστορία στον χώρο της φιλοξενίας μένοντας βαθιά χαραγμένο στην μνήμη τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και των ξένων επισκεπτών του.

Καλώς ήρθατε στο ξενοδοχείο μας